Rreth Parkut

Peisazh Natyror i Menaxhuar Vjose Narte

Laguna e Nartës, një nga ekosistemet bregdetare më të mëdha dhe më të rëndësishme të Shqipërise, ndodhet në bregun juglindor të Detit Adriatik, në pjesën veri-perëndimore të qytetit të Vlorës.
Peizazhi I Mbrojtur Vjosë-Narte është një kompleks ligatinor, I cili mbulon një sipërfaqe prej 19738 ha. Habitattet kryesore të zonës përfshijnë ligatinat,tokat bujqesore, dunat dhe pyllin.Ligatina kryesore e kësaj zone është Laguna e Nartës, laguna e dytë më e madhe në Shqipëri dhe një nga vendet më të rëndësishmë në vendë për shkak të biodiversitetit të jashtëzakonshëm. Thellësia maksimale e lagunës është 1.5m me një mesatare prej 0.7m. Duke qënë se strehon lloje të rëndësishme të zogjve dhe bimëve ,Vjosë –Nartë është klasifikuar si zonë e rëndësishmë për zogjtë dhe bimët në nivel kombëtar. Nga 2000 llojet e shpendëve të cilët janë vëzhguar në zonë, më karizmatiket janë Pelikani Kacurell dhe Flamingot ndërsa delfinet dhe breshkat e detit janë mysafirë të zakonshëm përgjaë vijës bregdetare në kufi me lagunën.
Pjesa veriore e Peisazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë kufizohet nga lumi Vjosë, I cili konsiderohet si jë nga lumenjtë e fundt dhe të egër në Europë


© 2023 Peisazh Natyror i Menaxhuar Vjose Narte

Te Drejtat Te Rezervuara