Shpende

Llojet e shpendeve

Shqiponja e malit

Emri shkencor: (Aquila chrysaetos) Familja: Accipitridae; Gjatësia 90–100 cm (femrat); (meshkujt janë 10 cm më të vegjël). Gjatësia e krahëve: 200 deri 230 (femra)) 190 deri 210 cm (mashkulli);. Pesha: 3,8 -6,7 kg (femrat); 2,8 deri 4,6 kg (meshkujt). Ngjyra kryesore është një ngjyrë kafe e mbyllët. Qafa është ngjyrë e verdhë ari. Bishti i tyre ka ngjyrë kafe, dhe është me disa vija pak a shumë të dallueshme më të qelëta i përshkuar. Sqepi ka ngjyrë përhimt të mbyllët, Irisi i syrit ka ngjyrë kafe të mbyllët.
Bufi
Emri shkencor: Bubo Bubo; Familja: Strigidae; Rendi: Strigiformes; Gjatësia: 60-70 cm; Hapja e krahëve: 160-188 cm; Pesha: 1.5-4.2 kg (femra më e rëndë); Habitati: Parapëlqen kryesisht zonat natyrore të paprekura, zona shkëmbore me pemë të zgavëruara, pyje të hapur dhe zona të tjera pyjore, lugina lumore etj ; Statusi i ruajtjes: Shumë i rrezikuar (IUCN).
Qukapiku i gjelber
QUKAPIKU I GJELBËR Emri shkencor: Picus viridis; Familja: Picidae; Rendi: Piciformes; Gjatësia: 30-36 cm; Hapja e krahëve: 45-51 cm; Pesha: 150-200 g ; Habitati: Pyje të rritur, jo shumë të dendur, drurë të alternuar me ara të mbjella.; Statusi i ruajtjes: Pak i kërcënuar (IUCN)

Skifteri i drureve

Emri shkendor: Falco peregrino. I njohur gjithashtu thjesht si skifter, dhe historikisht si skifter i rosës, është një zog grabitqar kozmopolit në familjen Falconidae. Një skifter i madh, me madhësi sorrë, ka një shpinë blu-gri, pjesë të poshtme të bardha të bardha dhe një kokë të zezë. Lulja është e njohur për shpejtësinë e saj. Pesha: 0.7 – 1.5 kg (femra), 0.33 – 1 kg (mashkulli). Shpejtesia : 390 km/h Statusi i ruajtjes: Shume i rrezikuar (IUCN)
Luresha
Emri shkencor: Eurasian skylark. Familja: Alaudidae. Qiellorku euroaziatik (Alauda arvensis) është një zog kalimtar në familjen e larkëve, Alaudidae. Është një specie e përhapur e gjetur në të gjithë Europën. Është një zog i tokës bujqësore të hapur dhe shqopës, i njohur për këngën e mashkullit, i cili jepet në fluturim pezull nga lartësitë 50 deri në 100 metra (160 deri në 330 ft). Sekset janë të njëjta. Është me vija ngjyrë gri-kafe sipër dhe në gjoks dhe ka një bark të bardhë si bukë.
Harabeli
Emri shkencor: Passer montanus Harabeli i pemës euroaziatike është një zog kalimtar në familjen e harabelëve me një kurorë dhe zverk të pasur gështenjë dhe një copë të zezë në çdo faqe të bardhë të pastër. Sekset janë në mënyrë të ngjashme me pupla, dhe zogjtë e rinj janë një version më i shurdhër i të rriturve. Megjithëse njihen disa nënspecie, pamja e këtij zogu ndryshon pak në gamën e tij të gjerë